Orutinerat av vänsterblocket!

Vem hade kunnat ana RUT-avdragets potentiella sprängkraft? Vem hade trott att vi i dessa ekonomiskt tuffa tider, när diskussionen handlat om överlevnad, bidrag och skenande arbetslöshet, skulle få ett besked från det rödgröna blocket som skulle kunna vända upp och ner på tillvaron för så många enskilda?

Jag var med och grundade företaget Städarna i slutet av år 2008 efter att den borgerliga regeringen infört avdragsrätten. Företaget har på kort tid vuxit snabbt och utför idag 5-6 procent av Norrköpings hushållsnära tjänster. Gemensamt för våra medarbetare, idag mellan åldrarna 19 till 55 år, är att de kommer från någon form av bidragsberoende och långtidsarbetslöshet. Faktum är att 75 procent av de som anställts i hemservicebranschen under de senaste sex månaderna kommer från arbetslöshet. Andra nya medarbetare är ungdomar som får en första fot in på arbetsmarknaden i en situation där Sverige toppar alla listor över ungdomsarbetslöshet.

Dessa människor, bara i vårt företag sysselsätts 15 stycken, är mycket oroade över sin livssituation och kan inte förstå varför vänsterblocket vill tvinga dem tillbaka till arbetslöshet. Våra medarbetare har hög yrkesstolthet och gör ett bra jobb, och i likhet med andra som producerar och tillhandahåller tjänster, underlättar de livet för kunden på ett betydande vis. I vår reguljära kundkrets finns barnfamiljer, medelålders par, ensamstående mammor, pensionärer och ungdomar.

Enligt Statistiska Centralbyråns siffror för år 2008 var 57,3 procent av de som köpte hushållsnära tjänster kvinnor. Därutöver kom var fjärde person som köpte hushållsnära tjänster från inkomstgruppen med en månadsinkomst på cirka 16 600 kronor. Det är således inte fråga om en s k priviligerad grupp utan om "helt vanliga människor" bosatta i alla statsdelar, som en medarbetare uttryckte det. Sanningen är snarare den att de s k priviligerade konsumenterna alltid kommer att ha råd att betala, det är den "vanlige" konsumenten som kämpar med livspusslet, som inte längre kommer kunna få ordning på tillvaron

Ur mitt perspektiv, som arbetsgivare och entreprenör, är RUT-avdraget en lyckosam satsning som på relativt kort tid städat upp den svarta branschen och genererat nya möjligheter för många människor - konsumenter, medarbetare, som i många fall varit beroende av statligt stöd för sin överlevnad, såväl som samhället i stort.

Jag befarar att vi på Städarna kommer behöva varsla minst 50 procent av våra medarbetare om avdraget tas bort vid en rödgrön valseger. Vi kommer nämligen inte vilja tillhandahålla våra tjänster på en svart marknad som inte värnar om medarbetarnas trygghet och erbjuder kunden bästa kvalitet till lägsta kostnad. Var finns den framåtsyftande, konstruktiva arbetsmarknadspolitiken nu vänsterblocket?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback